Megjelent Lakatos Márk első szakácskönyve
- Szerző: Vintage
Legyen szó akár málnás csokoládémousse tortácskákról, pezsgőzselével tálalt kaviárról, egyszerű paprikás krumpliról, Casanova által ihletett borjúmájról, Tarantino halas tacójáról vagy szivárványos sajttortáról, Márk konyhájában mindenki megtalálhatja a kedvére való finomságot.
Lakatos Márk hat fejezetbe gyűjtötte össze kedvenc receptjeit:
•Az Édeseim fejezetben a legcsábítóbb édességeket veszi sorra.
•A Drágáim fejezetben exkluzív fogásokkal készül, amelyek tökéletesen illenek az ünnepi alkalmakhoz.
•A Műhelytitkok fejezetben a legbizalmasabb trükkjeibe avat be bennünket.
•A Stílusikonok fejezetben egy-egy olyan fogást készít el, amelyeket a divatszakma és a kultúrtörténet legjei inspiráltak.
•A Mozimánia fejezetben kultikus filmek, illetve filmsztárok által ihletett receptek kerülnek sorra.
•A Party time fejezetben pedig a baráti összejövetelekre leginkább ajánlott receptjeit osztja meg velünk.
„Minden érdekelt, ami az ételekkel, étkezéssel vagy főzéssel volt kapcsolatos. A családi legendárium szerint már hat hónapos koromban – anyám legnagyobb megrökönyödésére – csípős halászlevet követeltem az agárdi halászcsárdában. A legjobban persze a sültkolbászt szerettem, amit apám hozott a nagybani piacról minden pénteken, miután befejezte a közgazdaságtudományi egyetemen az óráit. Én általában egy sültkolbásszal vagy egy fasírttal a kezemben jöttem-mentem a kempingben, és élő reklámtáblaként népszerűsítettem nagypapa isteni kajájat. Ha lehet, akkor ezt a könyvet a nagyszüleimnek ajánlanám. Mind a négyen vendéglátósok voltak, főpincérek, üzletvezetők, pecsenyesütők, borászok, kocsmárosok. A Kárpát-medence legváltozatosabb tájainak konyháját hozták a családunkba: Erdélyből, Kárpátaljáról, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből és még sok más helyről. Velük vágtam először disznót, nagyapám tanított meg fogkefével pacalt tisztítani, segítettem neki illegálisan pálinkát főzni. Nagyanyáim mutatták meg a szabolcsi és az erdélyi töltött káposzta közötti különbséget, és olyan kocsonyát főztek, hogy a mai napig összefut a nyál a számban, ha rágondolok.”
Lakatos Márk stylist, jelmeztervező, rendező és tévés műsorvezető. Filmtörténet-filmesztétika szakon diplomázott, Spanyolországban idegenforgalmat tanult. Rendszeresen tudósít a legfontosabb nemzetközi divathetekről. Évek óta szenvedélyesen főz. Lakatos Műhely nevű kolbászozóját 2016-ban nyitotta meg a Belvárosi piacon. 2018 tavaszán robbant be a hazai éttermi házhozszállítási piacra a Wolt, a Finnországból indult gasztrotech vállalkozás, amely lehetővé teszi, hogy olyan minőségi éttermektől rendelhessünk ételeket és italokat, amelyek eddig nem kínáltak ilyen szolgáltatást. A már 31 városban üzemelő finn startup teljesen új dimenzióba helyezi a házhozszállítás fogalmát Magyarországon. A dinamikusan fejlődő és rendkívül felhasználóbarát platformmal rendelkező ételrendelő alkalmazás a futárok valós idejű, térképes nyomon követésével, minőségi – és sokszor teljesen exkluzív – ügyfeleivel, illetve példamutató támogatási rendszerével magasabb színvonalat képvisel, mint bármelyik, eddig Magyarországra eljutott külföldi vagy hazai ételrendelős alkalmazás. A Wolt több mint 31 városban van jelen Európában, és nemzetközileg olyan nagy márkákkal működik együtt, mint a McDonald’s, az HBO, a Burger King, a Vapiano, de vannak országok, ahol Michelin-csillagos éttermeket is partnerei között tudhat.
Cikk ajánló
Forrás :
libri